Weboldalunk a jobb élmény érdekében Cookiekat (sütiket) használ
×
NEPÁLI BOLT

nepali boltBoltunk és vevőszolgálatunk 1092 Bp., Ráday u. 16. 
Tel.: 06-1-9518903  Nyitva tartás:
 Hétfőtől péntekig 11-19, szombaton 11- 15-ig.
E-mal: info@nepalibolt.hu 
Rendelések a webáruzházban, telefonon, e-mailben is!

Dordzse vagy vadzsra   Vadzsra 7.

Szanszkrit nyelven vadzsrának, tibetiül dordzsének hívják, a dordzse jelentése még a kövek ura, a gyémánt, gyémántjogar. A tibeti buddhizmus alapvető szertartási eszközei közé tartozik. Mint rituális tárgy a férfi princípiumot képviseli – az együttérzést és az örömöt. A Gyémánt Úton a megvilágosodott tudat elpusztíthatatlanságát jelképezi a gyémánt. . Az i. sz. VIII. század táján kerültek az első vadzsrák Indiából Tibetbe, s váltak a lámaizmus fontos kellékeivé. Egyes vallástörténészek úgy gondolják, hogy a régi vadzsrákat meteorit-vasból készítették, innen az a név: mennyei vas vagy mennykő.

A mai dordzséket rézből vagy bronzból, illetve ezüstből vagy aranyból szokták önteni. Többnyire két részből állnak, de léteznek egy és három részes jogarok is, sőt  dupla dordzsék, azaz négyágú változatok. A dordzse minden részlete szimbolikus jelentést hordoz. A tibeti buddhizmusban leggyakrabban az ötágút használják, melynek közepén egy egyenes oszlop van, melyet négy-négy hajlított küllő vesz körül. A páros dordzse középső része egy golyódísz (gömb), ami két karikán (gyűrűn) keresztül kapcsolódik egy-egy nyolc szirmú lótuszhoz, amiből öt ág nyúlik ki gömbszerűen (egy középen, négy körülötte). A golyódíszről azt tartják, hogy a világ oszthatatlanságát jelképezi, a karikák az abszolút és relatív igazság szimbólumai, a nyolc szirmú lótusz pedig nyolc világkorszak nyolc bódhiszattvájára utal. A két ötágú gömbszerűség az öt elem szimbóluma, a jogar pedig egészében a férfias szilárdság, keménység, állandóság és egység megtestesítője a buddhizmusban.

A jogart és a csengőt a tibeti szerzetesek szinte minden nap használják a szertartásokon. Ilyenkor a dordzsét a jobb kézben tartják, a csengőt a balban, de csak az ujjakkal, nem egész tenyérrel. A csengő hangja kíséri az imákat, többféle csengetéssel, aminek szigorúan meghatározott szabályai vannak a vallásos szövegek mormolása közben.
(bővebben lásd: Buddhizmus ma 12.szám)

Elérhetőségeink

Boltunk és vevőszolgálatunk a belvárosban, a Kálvin tér mellett 1092 Budapest, Ráday utca16. 

Nyitva tartás: hétfő-péntek:11 - 19 óráig, szombat: 11 - 15 óráig, E-mail: info@nepalibolt.hu  Telefon: +36 1 9518903  (11-19 óra között)

terkep

JUMP TO TOP