Weboldalunk a jobb élmény érdekében Cookiekat (sütiket) használ
×
NEPÁLI BOLT

nepali boltBoltunk és vevőszolgálatunk 1092 Bp., Ráday u. 16. 
Tel.: 06-1-9518903  Nyitva tartás:
 Hétfőtől péntekig 11-19, szombaton 11- 15-ig.
E-mal: info@nepalibolt.hu 
Rendelések a webáruzházban, telefonon, e-mailben is!

Ganesha

Az egyik legnépszerűbb hindu isten, akit általában pocakos férfinak, félagyarú elefántfejjel ábrázolnak. Gömbölyű hasa nem csak mohóságára utal, hanem arra is, hogy tőle függ mindenféle vállalkozás sikere is.


Bármibe is fogjon valaki, hozzá fordulhat áldásért és segítségért.


Ezért őt tartják az üzleti vállalkozások patrónusának is. A vállalkozók számára, és tiszteletére mutatnak be áldozatokat sikereik elősegítésének reményébe. Négy kezének tartása illetve a bennük tartott tárgyak - kagyló és diszkosz, elefántösztöke és vízililiom - mind szimbolikusjelentést hordoznak. A lefele fordított tenyér menedéket kínál híveinek, a felfelé fordított tenyér pedig áldást oszt. Egyik kezében az elefántösztöke, a jó és rossz ösztönök szétválasztását segíti, és követőit az igazságosság ösvényén tartja. A másik kezében a kötél, a kötelékektől való szabadulást jelképezi. A halál feletti uralmát a tőr és a kígyó mutatja. Néha egyik kezében kedvenc rizsgombóca van, amelynek pocakját köszönheti, a másikban pedig letört fél agyara, amellyel Vyasza bölcs diktálása nyomán leírta a Mahabharatát.                                     FOTÓ: Ganesha plasztika kínálatunkból

Ganesha jegyezte le a hagyományok szerint a Mahabharátát. Úgy tartják annyira lelkesen látott az eposz megörökítéséhez, hogy írótollnak agyarát is letörte hozzá. Ganesha egyik agyarát a legenda szerint a Parashuramával vívott párharc során veszítette el. Parasurama meglátogatta Shivát, aki azonban aludt, Ganesha pedig nem volt hajlandó beengedni a vendéget, mire az Ganeshához vágva fejszéjét, levágta jobboldali agyarát. Egy másik legenda úgy tartja, hogy a Gajamukha óriással való verekedés során Ganesha maga vágta le agyarát és vágta ellenfeléhez - a mágikus erejű agyar patkánnyá változtatta Gajamukhát, aki Ganesha hátasállata (vahana) lett.

Szobrát gyakran helyezik  az épület bejáratához közel, ahol őrzi az ott lakókat és egyben áldást is hoz a jó szándékkal betérőkre.

tibeti ékszer

tibeti buudhista mala

Elérhetőségeink

Boltunk és vevőszolgálatunk a belvárosban, a Kálvin tér mellett 1092 Budapest, Ráday utca16. 

Nyitva tartás: hétfő-péntek:11 - 19 óráig, szombat: 11 - 15 óráig, E-mail: info@nepalibolt.hu  Telefon: +36 1 9518903  (11-19 óra között)

terkep

JUMP TO TOP