Weboldalunk a jobb élmény érdekében Cookiekat (sütiket) használ
×
NEPÁLI BOLT

nepali boltBoltunk és vevőszolgálatunk 1092 Bp., Ráday u. 16. 
Tel.: 06-1-9518903  Nyitva tartás:
 Hétfőtől péntekig 11-19, szombaton 11- 15-ig.
E-mal: info@nepalibolt.hu 
Rendelések a webáruzházban, telefonon, e-mailben is!

Nepál független dél-ázsiai állam. India és Kína közé ékelve, a Himalája területén fekszik. Magyarországnál másfélszer nagyobb, tengerparttal nem rendelkezik. 1768 óta tartó függetlenségét több-kevesebb külső segítséggel sikerült megőriznie. 

Nepál 1990-ben vált parlamentáris monarchiává, ezt megelőzően a hatalom a király kezében összpontosult. 1996-ban polgárháborús állapotok alakultak ki az országban, miután a maoista Nepáli Egyesült Kommunista Párt felkelést hirdetett a monarchia megdöntésére, mely egészen 2006-ig tartott. 2001-ben a koronaherceg lemészárolta a királyi család több tagját, köztük a királyt és a királynőt is, ezt követően a meggyilkolt uralkodó öccse vette át a hatalmat. 

2005-ben a király a polgárháborús állapotra hivatkozva feloszlatta a parlamentet és statáriumot vezetett be, melynek a hét parlamenti párt és a maoista felkelők kiegyezéséhez vezetett, akik egy 12 pontos memorandum keretein belül a béke és a demokrácia visszaállításában állapodtak meg. 2006 áprilisában széleskörű tömegmegmozdulásokra került sor a király megbuktatására, melyek hatására az uralkodó visszaállította a parlamentet. 

2007. december 28-án, történelmi szavazás eredményeként, a parlament a királyság eltörlése mellett foglalt állást.  A 2008-as parlamenti választásokon nagy meglepetésre a maoisták nyertek, majd az újonnan megválasztott nemzetgyűlés 2008. május 28-án eltörölte a 240 éve fennálló monarchiát és Nepált demokratikus köztársasággá nyilvánította, mely a 240 évig fennállt monarchia végét jelentette. A maoisták 2009 májusban azonban feladták a hatalmat.  Ezt követően egy 22-párti koalíciós kormány alakult, azonban a maoisták által szervezett sztrájkok és tömegdemonstrációk miatt az országban belpolitikai feszültság uralkodik.

Délen a síkság az indiai Gangesz-síkság része, annak északi pereme. Három nagy folyó alakította ki ezt a tájat: a Kosi, a Narayani, és a Karnali. Éghajlata meleg, párás.

 

Az alacsonyabb hegység (Pahad) 1000–4000 méter magas hegyekből áll. E régiót két hegylánc uralja, a 'Mahabharat Lekh' és a Shiwalik-hegység (más néven Churia-hegység). Itt fekszik a Katmandu-völgy, az ország legtermékenyebb és legvárosiasabb területe. A többi völgytől eltérően az úgynevezett Belső Tarai (Bhitri Tarai Uptyaka) magassága 2500 méter és gyéren lakott.

A magashegység, a Himalája, Nepál északi részén emelkedik. Itt találhatók a világ legmagasabb hegyei, köztük is legmagasabb a 8850 méter magas Mount Everest. Ez a hegylánc a határ Tibet felé. A világ tíz legmagasabb hegye közül hét Nepálban található: Lhoce, Makalu, Cs-Oju, Kancsendzönga, Dhaulagiri, Annapurna, Manaszlu.( Forrás:Wikipédia)

A lakosság 49%-ának a nepáli az anyanyelve. Fontosabb nyelvek: Maithili (12,4%), Bhojpuri (7,6%), Tharu (5,9%), Tamang (5,2%), Newari (3,6%) és Magar (3,4%).

A lakosság 80%-a hindu, az országban egyébként ez volt az államvallás 2006 áprilisáig, a maradék a 20 % nagyobbik része buddhista. 

Thingsha, harang, dordzse, damaru (kétoldalu dob), imamalom, imazászló, mécses, a szereplői ennek a buddhista szertartást bemutató alábbi videónak.


  

Kézművesség Nepálban

A nepáli, tibeti kézművesek termékei az egész világon sikeresek. Hagyományos kézi technológiákat használják, mely egyediséget, finomságot ad a termékeiknek. Az autentikus nepáli, tibeti ékszer, a papírmunkák, a textilek szín és anyag gazdasága lenyűgözi az európai embereket is. 

Merített papír készítése Nepálban

 

 

 

 

 

 

Elérhetőségeink

Boltunk és vevőszolgálatunk a belvárosban, a Kálvin tér mellett 1092 Budapest, Ráday utca16. 

Nyitva tartás: hétfő-péntek:11 - 19 óráig, szombat: 11 - 15 óráig, E-mail: info@nepalibolt.hu  Telefon: +36 1 9518903  (11-19 óra között)

terkep

JUMP TO TOP